محمد العمر "تأثير المعاملة بالأسمدة الحيوية والمستخلصات الطبيعية في نمو وإنتاجية نبات الفريز وقدرته التخزينية"

 

الملخص:

- شملت هذه الأطروحة على تجربتين:

التجربة الأولى: نُفذتْ التجربة في بيت بلاستيكي خاص في منطقة العدوي بمحافظة دمشق والمختبرات التابعة لكلية الزراعة، جامعة دمشق خلال موسمي النمو (2021-2020 و2021-2022)، بهدف دراسة تأثير الأسمدة الحيوية (السماد الحيوي (EM1) (0، 4، 8 مل/ل) والسماد الحيوي (Azotobacter Chroococcum) (0، 5، 10 مل/ل)) والسماد العضوي (مستخلص الأعشاب البحرية (Alga 600) (0، 1، 2 غ/ل)) والتفاعل فيما بينها في نمو وإنتاجية نبات الفريز صنف Festival. أعطت معاملة الخليط بين السماد الحيوي (EM1) بتركيز 8 مل/ل ومستخلص الأعشاب البحرية (Alga 600) بتركيز 2 غ/ل أفضل القيم بالنسبة لمؤشرات النمو (28.57 ورقة/نبات، 141.96 سم2، 4.19 غ، 1.41 غ، 18.72 سم، 28.95 غ، 13.92 غ بالنسبة لعدد الأوراق والمساحة الورقية والوزن الرطب للأوراق والوزن الجاف للأوراق وطول الجذر والوزن الرطب للجذر والوزن الجاف للجذر على التوالي) والمؤشرات الفيزيولوجية والكيميائية للأوراق (89.77 %، 2.57 %، 0.53 %، 1.92 %، 3.82 مغ/غ، 1.44 مغ/غ، 1.08 مغ/غ بالنسبة لمحتوى الماء النسبي وتركيز الآزوت والفوسفور والبوتاسيوم ومحتوى الكلوروفيل a وb والكاروتينات الكلية على التوالي)، ومؤشرات الإنتاجية (20.13 زهرة/ نبات، 16.53 ثمرة/ نبات، 82.17 %، 96.13 يوم، 7.50 يوم، 250.95 غ/نبات، 1.792 كغ/م2 بالنسبة لعدد الأزهار وعدد الثمار والنسبة المئوية للعقد وعدد الأيام لأوج الإزهار وعدد الأيام للعقد وإنتاجية النبات والإنتاجية في المتر المربع على التوالي) ومؤشرات جودة الثمار (15.69 غ، 3.828 سم، 3.343 سم، 10.300 %، 0.589 %، 59.867 مغ/100غ وزن رطب بالنسبة لوزن الثمار وقطرها وطولها ومحتوى الثمار من المواد الصلبة الذائبة الكلية والحموضة القابلة للمعايرة وفيتامين C على التوالي). بينما أعطت معاملة الخليط بالسماد الحيوي (Azotobacter Chroococcum) بتركيز 10 مل/ل ومستخلص الأعشاب البحرية (Alga 600) بتركيز 2 غ/ل أفضل القيم بالنسبة لمؤشرات النمو (24.18 سم، 5.51 سم، 4.79 سم، 4.43 تاج، 127.95 سم، 2.93 مداد، 4.50 نبات/مداد، 13.20 نبات/نبات بالنسبة لارتفاع النبات وطول التاج وقطر التاج وعدد التيجان وطول المداد وعدد المدادات وعدد النباتات الجديدة على المداد وعدد النباتات الجديدة المتشكلة على النبات على التوالي). من جهة أخرى، أظهرت النتائج تفوق معاملة التداخل بين السماد الحيوي (Azotobacter Chroococcum) بتركيز 10 مل/ل والسماد الحيوي (EM1) بتركيز 8 مل/ل في زيادة مؤشرات خصوبة التربة (7.172، 0.272 %، 16.067 مغ/كغ، 441.111 مغ/كغ بالنسبة لدرجة الحموضة والآزوت الكلي والفوسفور المتاح والبوتاسيوم المتاح على التوالي). وذلك بالمقارنة مع نباتات الشاهد التي أعطت أقل القيم.

التجربة الثانية: نُفذتْ التجربة في مخبر أبحاث التخزين في قسم علوم البستنة في كلية الزراعة، جامعة دمشق خلال موسمي النمو (2021-2020 و2021-2022)، بهدف دراسة تأثير المستخلصات الطبيعية (الكيتوزان (0، 10، 15 غ/ل) والصمغ العربي (0، 30، 60 غ/ل) وزيت النعناع الفلفلي (0، 1، 2 مل/ل)) والتفاعل فيما بينها في الحفاظ على ثمار الفريز خلال التخزين البارد على درجة حرارة 2 مْ ورطوبة نسبية 95 %. أظهرت النتائج تفوق معاملة الخليط التي احتوت على الصمغ العربي بتركيز 30 غ/ل وزيت النعناع بتركيز 2 مل/ل بعد 20 يوم من التخزين في خفض نسبة الفقد المطلق (23.636 %)، والحد من الفقد بالوزن (24.850 %)، والحفاظ على صلابة الثمار (0.682 كغ/سم2) ومحتواها من المواد الصلبة الذائبة الكلية (9.922 %) وفيتامين C (53.037 مغ/100 غ وزن رطب)، والحموضة القابلة للمعايرة (0.514 %) وذلك بالمقارنة مع باقي المعاملات بما فيها الشاهد.


الكلمات المفتاحية: نبات الفريز، مستخلص الأعشاب البحرية، Alga 600، السماد الحيوي، EM1، Azotobacter Chroococcum، ثمار الفريز، الصمغ العربي، زيت النعناع، الكيتوزان.

 

 


 

 

 


Abstract

- This dissertation included two experiments:

The first experiment:

The experiment was carried out in a private plastic house in Al-Adawy area, Damascus Governorate, and in the laboratories of the Faculty of Agriculture, Damascus University, during two growing seasons (2020-2021 and 2021-2022) to study the effect of biofertilizers (EM1) (0, 4, 8 ml/l) and azotobacter (Azotobacter Chroococcum) (0, 5, 10 ml/l)), organic fertilizer (seaweed extract (Alga 600) (0, 1, 2 g/l) and the interactions between on growth and productivity of strawberry plant cv. Festival. The interaction treatment of biofertilizer (EM1) (8 ml/l) and seaweed extract (Alga 600) (2 g/l) resulted in the best values for growth parameters (28.57 leaf/plant, 141.96 cm2, 4.19 g, 1.41 g, 18.72 cm, 28.95 g, 13.92 g for leaves number, leaf area, leaves fresh weight, leaves dry weight, roots length, roots fresh weight and roots dry weight, respectively), the physiological parameters (89.77 %, 2.57 %, 0.53 %, 1.92 %, 3.82 mg/g, 1.44 mg/g, 1.08 mg/g for relative water content, concentration of nitrogen, phosphorus, potassium, chlorophyll a and b content, and total carotenoids respectively), productivity parameters (20.13 flowers/plant, 16.53 fruits/plant, 82.17 %, 96.13 days, 7.50 days, 250.95 g/plant, 1.792 kg/m2 for flowers number, fruits number, percentage of set, number of days for peak flowering, number of days for set, plant yield and yield per square meter, respectively) and fruit quality parameters (15.69 g, 3.828 cm, 3.343 cm, 10.300 %, 0.589 %, 59.867 mg/100 g fresh weight in relation to fruit weight, diameter, length, fruit content of total soluble solids, titratable acidity, and vitamin C, respectively). Meanwhile, the interaction treatment with biofertilizer (Azotobacter Chroococcum) (10 ml/l) and seaweed extract (Alga 600) (2 g/l) gave the best values for growth parameters (9.18 cm, 5.51 cm, 4.79 cm, 4.43 crowns, 127.95 cm, 2.93 runners, 4.50 plants/runner, 13.20 plants/plant for plant height, crown length, crown diameter, number of crowns, runner length, runners number, number of new plants formed on the runner, number of new plants formed on the plant respectively). On the other hand, the results showed the superiority of the interaction treatment between the biofertilizer (Azotobacter Chroococcum) (10 ml/l) and the biofertilizer (EM1) (8 ml/l) in increasing soil fertility indicators (7.172, 0.272 %, 16.067 mg/kg, 441.111 mg/kg for pH, total nitrogen, available phosphorus, and available potassium, respectively) compared with the control plants that gave the lowest values for all studied parameters.

- The second experiment:

The experiment was carried out in the storage research laboratory in the Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Damascus University for two consecutive seasons (2020-2021 and 2021-2022) to study the effect of natural extracts (chitosan (0, 10, 15 g/l), arabic gum (0, 30, 60 g/l), peppermint oil (0, 1, 2 ml/l)) and their interaction in preserving strawberry fruits during cold storage at a temperature of 2 C and a relative humidity of 95 %. The results showed that the combination treatment of arabic gum arabic (30 g/l) and peppermint oil (2 ml/l) resulted in the best studied parameters after 20 days of storage in reducing the percentage of damaged fruits (23.636 %), reducing weight loss (24.850 %), the preserving of fruits firmness (0.682 kg/cm2) and higher content of total soluble solids (9.922 %),
vitamin C (53.037 mg/100 g wet weight), and titratable acidity (0.514 %).

 

Keywords: Strawberry Plant, Seaweed Extract, Alga 600, Biofertilizer EM1, Azotobacter Chroococcum, Strawberry

Fruit, Arabic Gum, Peppermint Oil, Chitosan.



عداد الزوار / 5514274 /