سوسن بشارة "تأثير الرش الورقي بحمض الأبسيسك وحمض الجبرليك في نمو وإنتاجية نبات الخس تحت ظروف الإجهاد الملحي"

تأثير الرش الورقي بحمض الأبسيسك وحمض الجبرليك في نمو وإنتاجية نبات الخس تحت ظروف الإجهاد الملحي

 

الملخص

 

نُفّذ البحث في مزرعة أبو جرش/ كلية الهندسة الزراعية/ جامعة دمشق، سورية خلال عامي (2020-2021) و(2021-2022) بهدف دراسة تأثير معاملة النقع بحمض الجبريليك والرش الورقي بحمض الأبسيسك في نمو وإنتاجية صنفين من نبات الخس (كبوس وشنشار) تحت ظروف الإجهاد الملحي. تمّت الزراعة تحت أربعة مستويات مختلفة من الملوحة (0, 50, 10, 150 mM)، تم نقع البذور بحمض الجبرليك (0, 50, 100 ppm)، ثم طبق الرش الورقي بحمض الأبسيسك (0, 5, 10 ppm). أظهرت النتائج أن الزيادة التدريجية في مستوى الملوحة أثرت سلبياً في معظم المؤشرات المدروسة (المورفولوجية والفيزيولوجية والإنتاجية)، بينما حسنت معاملة النقع بحمض الجبريليك والرش الورقي بحمض الأبسيسك جميع المؤشرات المدروسة بالمقارنة مع النباتات غيرالمعاملة تحت جميع مستويات الملوحة المدروسة. وبالمقابل حققت معاملة التفاعل بين معاملة النقع بحمض الجبرليك   (50 ppm) والرش الورقي بحمض الأبسيسك (10 ppm) أفضل القيم عند التركيز الملحي الأدنى  (50 ppm) بالمقارنة مع باقي المعاملات، وبالإضافة لذلك فقد أعطت ذات المعاملة أفضل النتائج بالنسبة للمؤشرات الفيزيولوجية المدروسة (الوزن الرطب والجاف، محتوى الماء النسبي، محتوى البرولين، نشاط الأنزيمات مضادات الأكسدة، تركيز الآزوت والفوسفور والبوتاسيوم، الإنتاجية) بالمقارنة مع المعاملات الأخرى وذلك عند التراكيز الملحية المرتفعة ( 100, 150 ppm).

 

الكلمات المفتاحية: الخس، الإجهاد الملحي، الأبسيسك، الجبرليك.

 


 

 

Effect of Foliar application with Abscisic acid and gibberellic acid on  growth and productivity of Lettuce plant under salt stress conditions

 

Abstract

 

The research was carried out at Abu Jerash Farm/Faculty of Agricultural Engineering, University of  Damascus, Syria, during the years (2020-2021) and (2021-2022)  to study the effect of soaking treatment with gibberellic acid and foliar spraying with abscisic acid on growth and productivity of two varieties of lettuce (Kbous and Shanchar) under salt stress conditions. Four levels of salt (0, 50, 10, 150 mM) were used, the seeds were soaked with gibberellic acid (0, 50, 100 ppm), then seedlings were foliar sprayed with abscisic acid (0, 5, 10 ppm). The results showed that the gradual increase in salt levels resulted in negative effect on most of the studied indicators (morphological, physiological, and productivity), meanwhile soaking treatment with gibberellic acid and foliar spraying with abscisic acid improved all studied indicators compared to untreated plants under all studied salinity levels. On the other hand, the interaction treatment between soaking with gibberellic acid (50 ppm) and foliar spraying with abscisic acid (10 ppm) achieved the best values at the lowest salt concentration (50 ppm) compared to the rest of the treatments. In addition, the same treatment gave the best results for the studied physiological indicators (wet and dry weight, relative water content, proline content, activity of antioxidant enzymes, concentration of nitrogen, phosphorus and potassium, productivity) compared to the other treatments at high salt concentrations (100, 150 ppm).

 

Keywords: lettuce, salt stress, abscisic, gibberellic.

 

 



عداد الزوار / 5514130 /