مرفت بدور "دراسة التنوع الحيوي لصنفي الزيتون الخضيري والدعيبلي لاستخدامها في برامج التحسين الوراثي"

دراسة التنوع الحيوي لصنفي الزيتون الخضيري والدعيبلي لاستخدامها في برامج التحسين الوراثي

الملخص

نفذ البحث خلال المواسم (2019-2023) تم خلالها حصر مواقع انتشار صنفي الزيتون الخضيري والدعيبلي في محافظتي اللاذقية وطرطوس، انتخب 10 طرز شكلية من صنف الزيتون الخضيري و4 طرز من صنف الزيتون الدعيبلي، تم توصيف الطرز المنتخبة شكلياً بناءاً على استمارة المجلس الدولي لزيت الزيتون. بينت نتائج التوصيف المورفولوجي وجود تباينات واضحة بين الطرز المدروسة. وقد استخدمت المعطيات المتحصل عليها لإنشاء مخطط قرابة أوضح علاقات التباين بين الطرز وأوضح وجود نسبة من التباين المورفولوجي قدرت 0.91 لطرز الصنف الخضيري بينما بلغت نسبة الاختلاف لطرز الصنف الدعيبلي 0.45. ودرس التنوع الحيوي لصنفي الزيتون (الخضيري-الدعيبلي) باستخدام تقنية الهندسة الكسرية، أظهرت هذه التقنية وجود تنوع وراثي لصنفي الزيتون الخضيري والدعيبلي بين الطرز. وبإجراء التحليل العنقودي للطرز المدروسة أمكن تقسيم طرز الدعيبلي إلى مجموعتين رئيسيتين بدرجة اختلاف 0.53 وطرز الخضيري إلى مجموعتين رئيسيتين بدرجة اختلاف 0.97. كما تم دراسة نسبة وجودة زيت الزيتون الناتج عن ثمار الطرز المنتخبة، أظهرت الدراسة أن درجة الحموضة بين العينات غير متطابقة حيث تراوحت بين (0.5-2.25) وتصنف جميع عينات الزيت ضمن Extra Virgen باستثناء العينة خضيري المشيرفة تصنف ضمن زيت الزيتون العادي. أما بالنسبة لرقم البيروكسيد فقد تراوح بين (2-5.5) حيث سجل الطراز دكراوي السخابة أدنى قيمة للبيروكسيد في حين سجل الخضيري المشيرفة أعلى قيمة. تراوحت نسبة زيت الزيتون المستخرج من العينات المدروسة بين المنخفضة لكل من طرز الدكراوي ومنقيري الديرانة التي تراوحت بين (13.9-14.65)غ  في حين كانت متوسطة لدى طرز كل من صنفي الدعيبلي والدرملالي تراوحت بين(18.86-21.21)غ  أما النسب العالية فقد سجلت لدى طرز الصنف الخضيري التي بلغت 30.83 غ لدى الطراز  KH1. أوضحت نتائج التوصيف الجزيئي لطرز صنفي الزيتون الخضيري والدعيبلي إلى أن الأشكال الوراثية للصنفين (خضيري ودعيبلي) متقاربة جداً فيما بينها وبعيدة عن الشاهد المرجعي (زيزفون) بنسبة وصلت إلى 56%. وبلغت نسبة الاختلاف للأشكال الوراثية بين الصنفين (خضيري و دعيبلي) 35% بين(DR1&DK1) في حين أن أعلى نسبة اختلاف للأشكال الوراثية للصنف خضيري بلغت 25% بين (KH5 &DK1) بينما أعلى نسبة اختلاف للأشكال الوراثية للصنف دعيبلي بلغت 26 % بين(DA2وDA1) مع (DR1) باقي الاشكال الوراثية يمكن اعتبارها متشابه أو متطابقة لدرجة كبيرة.

 

الكلمات المفتاحية: زيتون- خضيري- دعيبلي- توصيف مورفولوجي- التركيب الكيميائي لزيت الزيتون- الهندسة الكسرية- التوصيف الجزيئي

 


 

 

 

Studying the biodiversity of Khodeiri and Doebli olive cultivars for using in genetic improvement programs

Abstract

This research was conducted during the seasons (2019 & 2023)  in order to survey the location of Khodeiri  and Doebly olive cultivars spread  in  Lattakia and Tartous governorates. 10 phenotypes of Khodeiri  variety and 4 phenotypes of Doebly variety  were selected. The phenologically selected types were characterized based on the information sheet of the International Olive Council (IOC). The morphological characterization revealed clear variations between the considered phenotypes. The obtained data was used to create an affinity diagram that clarified similarities between the types and morphological variation estimated at 0.91 for Khodeiri and 0.45 for Doebly. The biodiversity of the two olive varieties (Khodeiri & Doebly) was also studied using the fractal geometry technique. This technique showed genetic diversity for Khodeiri and Doebly among the types. By conducting a cluster analysis of the considered types, it was possible to divide Doebly types into two main groups with a variation degree of 0.53, and Khodeiri types into two main groups with a variation degree of 0.97. The quantity and quality of olive oil produced from some types of Khodeiri and Doebly were studied.. The study showed that the pH of samples was not identical, as it ranged between (0.5-2.25). All oil samples are classified as extra virgin, with the exception of Khodeiri (Mushayrafa) sample, which is classified as normal olive oil. The peroxide index ranged (2-5.5); Dakrawi type (Sakhaba) recorded the lowest peroxide value, while Khodeiri (Mushayrafa) recorded the highest one. The olive oil percentage of the studied samples ranged between low for both Dakrawi and Menqiri types (Dirana) ranged between(13.9- 14.65) , medium for both Doebly and Dremalali types ranged between(18.86- 21.21)  and high for Khodeiri types which reached 30.83 for the type KH1. The results of the molecular characterization of the types of both Khodeiri and Doebly indicated that their genetic morphology is very close to each other and distant from the control (Zaizafoun) up to 56%. The variation of genetic morphology for Khodeiri and Doebly reached 35% between (DR1 & DK1), while the highest variation was for Khodeiri by 25% between (KH5 & DK1), and the highest variation for Doebly reached 26% between (DA2 & DA1) with (DR1). The rest of the genetic morphologies can be considered similar or, to a large degree, identical.

 

Keywords: Olive, Khodeiri , Al-Doebly, Chemical Composition of Olive Oil, Fractyl geometry ,Molecular Analysis.

 



عداد الزوار / 5514133 /