مرح مصري "دراسة كيميائية لمستخلصات السماق Rhus coriaria L. وقيقب نيغوندو Acer negundo L. وتأثيرها في بعض فطريات تخزين القمح"

 

دراسة كيميائية لمستخلصات السماق Rhus coriaria L. وقيقب نيغوندو Acer negundo L.  وتأثيرها في بعض فطريات تخزين القمح

 

الملخص

 

أُجريَّ هذا البحث خلال الفترة 2021-2023 في مخابر قسم وقاية النبات وقسم الموارد الطبيعية المتجددة والبيئة في كلية الهندسة الزراعية بجامعة دمشق. بهدف دراسة تأثير ظاهرة التضاد الفطري للمستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة لأوراق وثمار سماق الدباغين (Rhus coriaria) وقيقب نيغوندو (Acer negundo) في تثبيط نمو الفطريات Aspergillus niger وAspergillus flavus وFusarium sp.  المعزولة من حبوب القمح ومقارنتها بالمبيد الفطري Difenoconazole على البيئة PDA في المخبر، بالإضافة إلى دراسة فاعلية المستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة لأوراق وثمار سماق الدباغين وقيقب نيغوندو لمعاملة بذور القمح المعدية بفطر Fusarium sp. وتأثيرها على الإنبات ونمو البادرات المزروعة بالأصص ودراسة السمية النباتية للمستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة المدروسة لمعاملة بذور القمح غير المعدية على الإنبات ونمو البادرات المزروعة بالأصص. أظهرت النتائج أن المستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة للنوعين المدروسين أدت إلى تثبيط معنوي لنمو الفطريات المدروسة مقارنة بالشاهد، إذ سجل المستخلص الإيتانولي لثمار السماق أعلى نسبة تثبيط للفطر A. flavus إذ بلغت 100% عند التركيز 12 ميكروليتر/ 1مل وسط مغذي. تلاه في ذلك المستخلص الإيتانولي لأوراق السماق إذ بلغت نسبة التثبيط 100% عند التركيز 15 ميكروليتر/ 1مل. في حين سجل المستخلص الإيتانولي لأوراق القيقب نسبة تثبيط أعلى لنمو الفطريات المدروسة مقارنة بالمستخلص الإيتانولي للثمار، إذ بلغت 100% لفطر A. flavus عند التركيز 20 ميكروليتر/ 1مل وسط مغذي. وقد ازداد تأثير المستخلصات الإيتانولية في تثبيط نمو الفطريات مع زيادة التركيز. أما بالنسبة للزيوت الطيارة فقد سجلت الزيوت الطيارة لثمار السماق أعلى فاعلية في تثبيط نمو الفطريات المختبرة في الوسط المغذي. إذ بلغت نسب التثبيط للفطريات الثلاثة 100% عند التركيز 2 ميكروليتر/ 1مل وسط مغذي. وبلغت نسبة التثبيط 100% للفطريات الثلاثة عند التركيز 2.5 ميكروليتر/ 1مل وسط مغذي للزيت الطيار للأوراق. وكان فطر A. flavus الأكثر حساسيةً لمستخلصي ثمار وأوراق السماق إذ بلغت نسبة تثبيطه %100 و 96.12 % على التوالي وذلك عند التركيز 1 ميكروليتر/ 1مل، في حين كانت فاعلية الزيت الطيار لأوراق القيقب في تثبيط نمو الفطريات الثلاثة مقارنة بالزيت الطيار لثمار القيقب أفضل وبفروق معنوية إذ أعطى الزيت الطيار لأوراق القيقب نسب تثبيط أعلى من %50 عند التراكيز 0.75 و 0.5 و1 ميكروليتر /1مل وسط مغذي لكل من الفطريات الثلاثة A. niger و A. flavus وFusarium sp. على التوالي. في حين أعطى الزيت الطيار لثمار القيقب تثبيط بنسبة 50% عند التراكيز 1 و0.75 و1 ميكروليتر /1مل وسط مغذي لكل من الفطريات الثلاثة A. niger و A. flavus وFusarium sp. على الترتيب. وقد ازداد التأثير المثبط مع زيادة التركيز، وأعطى المبيد Difenoconazole تثبيطاً تاماً للفطريات المدروسة عند التركيز 120 ppm. وكان الفطر A. flavusأكثر الفطريات حساسية تلاه الفطر Aspergillus niger في حين كان الفطرFusarium sp. أكثر مقاومةً للمستخلصات النباتية والزيوت الطيارة. كما أظهرت النتائج فاعلية معاملة بذور القمح بالمستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة لأوراق وثمار السماق وقيقب نيغوندو المعدية بالفطر Fusarium sp. في زيادة نسب الإنبات، وطول المجموع الخضري الجذري لبادرات القمح، وتركيز كلوروفيل أ وب في الأوراق وبفروق معنوية مقارنة بالشاهد المعدي. في حين لم تعط زيادة معنوية في هذه المؤشرات مقارنة بالشاهد السليم. إذ سجل المستخلص الإيتانولي والزيوت الطيارة لثمار السماق أعلى زيادة في نسب الإنبات وطول المجموع الخضري والجذري لبادرات القمح وتركيز كلوروفيل أ وب في الأوراق مقارنة بباقي المعاملات. بينما لم يعط المستخلص الإيتانولي والزيت العطري لثمار القيقب أي فرق معنوي مقارنة بالشاهد المعدي. ولم تظهر المستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة لأوراق وثمار السماق والقيقب سميةً نباتية لإنبات ونمو بادرات القمح غير المعدية بالفطريات ولم تعط أية فروق معنوية بالزيادة او النقصان لنسب الإنبات أو مؤشرات النمو للبادرات. وعليه فإن المستخلصات الإيتانولية والزيوت الطيارة لكل من سماق الدباغين وقيقب نيغوندو يمكن أن تستخدم في مكافحة الفطريات A. niger وA. flavus وFusarium sp.

 

 

الكلمات المفتاحية: تضاد، فطريات تخزين القمح، سماق الدباغين، قيقب نيغوندو، مستخلصات إيتانولية، زيوت طيارة.

 

 


 

 

Chemical Study of Rhus coriaria L. and Acer negundo L. Extracts and their Effect on some of Wheat Storage Fungi

 

ABSTRACT

 

This research was carried out during the period 2021-2023 in the laboratories of Plant Protection Department and Renewable Natural Resources and Environment Department at the Faculty of Agricultural Engineering at Damascus University. In order to study the impact of the antifungal phenomenon of ethanolic extracts and volatile oils of the leaves and fruits of tanning sumac (Rhus coriaria) and maple negondo (Acer negundo) in inhibiting the growth of the fungi Aspergillus niger, Aspergillus flavus and Fusarium sp. isolated from wheat seeds and compared with Difenoconazole fungicide on PDA in the laboratory, in addition to study the effectiveness of ethanolic extracts and volatile oils of the leaves and fruits of tanning sumac and maple negundo to treat wheat seeds infected with Fusarium sp and Their impact on germination and growth of the seedlings planted in pots, and the toxicity of ethanolic extracts and volatile oils of the leaves and fruits of tanning sumac and maple negundo to treat the non-infectious wheat seeds on germination and growth of the seedlings planted in pots, The results showed that the ethanolic extracts and volatile oils of the two studied species gave significant inhibition to the growth of the studied fungi compared to the control. The ethanolic extract of Rhus coriaria fruit recorded the highest inhibition of the fungus A. flavus, reaching 100% at 12 µL/lm in medium. Followed by the sumac leaves ethanolic extract, the inhibition rate was 100% at 15 µL/lm. While the ethanolic extract of maple leaves gave a higher inhibition to growth studied fungus compared with the ethanolic extract of fruit, where gave 100% inhibition to A. flavus at a 20 µL/lm nutrient medium. The effect of ethanolic extracts in inhibiting fungal growth has increased with increased concentration. As for volatile oils, the volatile oils of Rhus coriaria fruit recorded the highest inhibiting to studied fungus growth in the nutrient medium. The inhibition rates for the three fungus were 100% at 2 µL/lm in the nutrient medium. The inhibition rate was 100% for the three fungus at 2.5 µL/lm nutrient medium of the volatile oil of leaves. A. flavus was the most sensitive for Rhus coriaria fruit and leaves extractors, with an inhibition rate of 100% and 96.12%, respectively at 1 µL/lm, While the effectiveness of volatile oil for maple leaves in inhibiting the growth of the three fungus compared to volatile oil for maple fruits was better and significant differences,  where volatile oil of maple leaves gave inhibition ratios above 50% at 0.75, 0.5 and 1 µL/lm nutrient medium for each of the three fungus A. niger, A. flavus and Fusarium sp respectively. While the volatile oil of maple fruits gave a 50% inhibition at 1, 0.75 and 1 µL/lm  nutrient medium for each of the three fungi A. niger, A. flavus and Fusarium sp. respectively. The inhibitory effect increased with increased concentration, and Difenoconazole fungicide gave a complete inhibition of the fungi studied at 120 ppm concentration. Aspergillus flavus was the most sensitive fungus followed by Aspergillus niger while Fusarium sp. was more resistant to plant extracts and volatile oils. The results also showed the effectiveness of treating wheat seeds with ethanolic extracts and volatile oils of sumac and maple negondo leaves and fruits infectious with Fusarium sp. in increasing germination ratios, the length of radical and vegetative total of wheat sprouts, and the concentration of Clorophyll A and B in leaves and with significant differences compared to the infectious control. While there was no significant difference in these indicators compared to the proper control. The ethanolic extracts and volatile oils of sumac fruits recorded the highest increase in germination ratios, the length of radical and vegetative totals of wheat sprouts and the concentration of Clorophyll A and B in leaves compared to other transactions. The ethanolic extract and the volatile oil of maple fruit gave no significant difference compared to the infectious control. ethanolic extracts and volatile oils for sumac and maple leaves and fruits did not show phytotoxicity to germination and growth of non-infectious wheat initiatives and did not give any significant differences of increase or decrease in germination ratios or growth indicators for initiatives. Thus, the ethanolic extracts of both Rhus coriaria and Acer negundo can be used in anti-fungus A. niger and A. flavus و Fusarium sp.

 

 

Keywords: Antifungal activity, wheat storage fungi, Rhus coriaria, Acer negundo, ethanolic extracts, volatile oils.

 

 



عداد الزوار / 5514417 /