محمود الحريري "اختبار فاعلية بعض المبيدات الفطرية والمستخلصات النباتية في مكافحة فطريات أعفان التفاح في المخزن وتقدير سميتها باستخدام حيو

اختبار فاعلية بعض المبيدات الفطرية والمستخلصات النباتية في مكافحة فطريات أعفان التفاح في المخزن وتقدير سميتها باستخدام حيوانات التجربة

الملخص

أجري هذا البحث خلال عام 2021 في قسم وقاية النبات كلية الزراعة في جامعة دمشق. تم تحديد التركيب الكيميائي للزيت الطيار لنباتي الخزامى Lavandula angustifolia)) والمردقوش (Origanum vulgare) من الفصيلة الشفوية المزروع في محافظة حماة في سورية باستخدام جهاز الكروماتوغرافي الغازي الملحق بوحدة الكتلة (GC/MS). حيث استخلاص الزيوت الطيارة من خليط الأوراق والأزهار للخزامى ومن الأوراق من المردقوش باستخدام طريقة الجرف بالبخار. أظهرت النتائج أن نسبة الزيت كانت 3.25 و1.82 % (حجم/ وزن) لكل من الخزامى والمردقوش. وعُرف 18 مركب في زيت الخزامى وكانت المركبات الرئيسية كالآتي: وLimonene (2.15%) وEucalyptol (1,8-Cineol) (14.56%) و Linalool (31.35%) و Champhor (9.38%) وBorneol (15.54). ووجد 16 مركباً في المردقوش وكانت المركبات الرئيسية كالآتي: para-Cymene (15.69%) و γ-Terpinene (11.05%) و1,8-Cineol (7.21%) و Linalool (5.79%) و Thymol (9.16%) و Carvacrol (20.30%). وتم اختبار فاعلية الزيت الطيار لنباتي الخزامى والمردقوش كمضاد فطريات ضد الفطرين  Penicillium expansum و Botrytis cinerea على البيئة PDA. أظهرت النتائج أن الزيوت الطيارة للأنواع المدروسة أدت إلى تثبيط معنوي لنمو الفطريات المدروسة مقارنة مع الشاهد، وأعطى الزيت الطيار للمردقوش أعلى نسبة تثبيط للفطر B. cinerea وأدى إلى تثبيط 100% عند التركيز 300ppm. وأدى إلى تثبيط بنسبة 95.23% للفطر P. expansum عند التركيز ذاته. في حين أعطى الزيت الطيار للخزامى أقل تثبيط لنمو الفطرين. إذ لم يعطي تثبيط 100% لكل من P. expansum و B. cinerea عند التركيز 300 ppm. وقد زاد تأثير الزيوت الطيارة في تثبيط نمو الفطريات بزيادة التركيز. تثبت هذه الدراسة إمكانية استخدام الزيت الأساسي لنباتي الخزامى والمردقوش كمبيد فطري طبيعي في مكافحة فطريات ما بعد الحصاد ، وبالتالي بإمكاننا تخفيض استخدام المبيدات الفطرية الصناعية. تمت هذه الدراسة في العام 2021-2022 في مخابر كلية الزراعة، جامعة دمشق.  ومخابر كلية الطب البيطري بحماة. اختبرت فاعلية المستخلصات الإيثانولية لكلٍ من أوراق المردقوش (Origanum vulgare L.) والخزامى (Lavandula angustifolia Mill) ومقارنتها بالمبيدان الفطريان مانكوزيب (mancozeb) وثويفانات مثيل (thiophanate –methyl) وقائياَ لحماية ثمار التفاح (صنف غولدن ديلشس) من فطريات أعفان التخزين في ظروف التخزين باستخدام طريقة الغمر بتراكيز العظمى (500 و1000ppm) للمستخلصات وبتراكيز (250 و500ppm) للمبيدات.  أظهرت النتائج أن المبيد ثيوفانات ميثيل ومستخلص للمردقوش عند التركيز الأعظمي لكل منهما أعطت حماية لثمار التفاح تجاه فطريات الأعفان بفروق معنوية معنوية مع الشاهد وباقي المعاملات حتى اليوم 60 يوم من التخزين. وكذلك خفضت من حدوث المرض لثمار التفاح حتى اليوم 30يوم حيث لم تتجاوز متوسط نسب الإصابة 6.67% ومتوسط شدة الإصابة 3.33%. وخفضا من فقد الثمار بعد 60 يوم من التخزين 2.98 و5.08 % على الترتيب. في حين أعطى مستخلص الايثانولي للخزامى ومبيد مانكوزيب عند التركيز الأعظمي لكل منهما فاعلية متوسطة في حماية ثمار التفاح.  حيث كان متوسط نسب الإصابة 53.33 و46.67% عند اليوم 60 من التخزين. وبالتالي يمكن استخدام المستخلص الايثانولي للمردقوش لحماية ثمار التفاح لفترات طويلة ومستخلص الخازمة لفترات قصيرة كمبيدات حيوية صديقة للبيئة.

 

الكلمات المفتاحية: المستخلصات النباتية، أعفان الفاكهة، التفاح، مبيدات الفطريات.

 

 


 

 

Test the effectiveness of some fungicides and plant extracts in controlling apple mold fungi in the store and assess their toxicity using lab animal

Abstract

This study were conducted 2021 at Department of Plant Protection, in Faculty of Agriculture, Damascus University. In the present work, chemical composition of essential oil of lavender (Lavandula angustifolia) and oregano (Origanum vulgare) (family: Lamiacea) from garden of Hama –Syria. Was determined by Chromatography- Mass Spectrometry GC/MS.  Lavender mixture of leaves and flowers and from leaves of oregano oils were isolated by hydrodistillation. The results showed that yield of lavender and oregano oils province were 3.25 and 1.82% (v/w), respectively. The 18 components were identified in Lavender oil and the main component as follow; Limonene (2.15%), Eucalyptol (1,8-Cineol) (14.56%), Linalool (31.35%), Champhor (9.38%) and Borneol (14.54%). Also, found, 16 components were identified in oregano oil and the main component as follow; para-Cymene (15.69%), γ-Terpinene (11.05%),1,8-Cineol (7.21%), Linalool (5.79%), Thymol (9.16%) and Carvacrol (20.30%).  The antifungal action of essential oils of Lavender and Origano were tested in vitro against some important postharvest fungi (Penicillium expansum and   Botrytis cinerea) on PDA. The results indicated that the essentials oils of the tested plant gave the significant inhibition for grow the tested fungi compared with control. The oregano oil gave the highest inhibition to growth B. cinerea fungi, Where gave 100 % inhibition to fungus at 300 ppm., and gave 95.23 %  inhibition to P. expansum fungus at the same concentrate. However, the lavender essential oil gave the lowest inhibition to growth of the tested fungi. Where didn’t gave 100 %  inhibition to P. expansum and B. cinerea at 300 ppm. It was clear that the higher concentrations of essential oil caused higher suppression. Finding from this study confirmed that lavender and oregano essential oil can be used as natural fungicides to control postharvest fungi, thus reducing dependence on the synthetic fungicides. This study was conducted in the year 2021-2022 in the laboratories of the Faculty of Agriculture, Damascus University and the laboratories of the Faculty of Veterinary Medicine in Hama. The effect of ethanolic extracts of each of the leaves of oregano (Origanum vulgare L.) and lavender (Lavandula angustifolia Mill) was tested and compared with the fungicides mancozeb and thiophanate -methyl in protecting apple fruits (Golden delicacy variety) from storage rot fungi in precautionary storage conditions. Using the dipping method with maximum concentrations (500 and 1000ppm) for extracts and concentrations (250 and 500ppm) for pesticides. The results showed that the fungicides thiophanate methyl and an extract of oregano at the maximum concentration of each of them gave protection to apple fruits against mold fungi with significant differences with the control and the other of the treatments until the day 60 days of storage. It also reduced the incidence of disease in apple fruits until today, 30 days, as the average infection rates did not exceed 6.67% and the average infection severity disease was 3.33%. They decreased the fruit loss after 60 days of storage by 2.98 and 5.08%, respectively. Whereas the ethanolic extract of lavender and mancozeb at the maximum concentration of each of them gave moderate effectiveness in protecting apple fruits. The average infection rates were 53.33 and 46.67% at the 60th day of storage. Thus, the ethanolic extract of oregano can be used to protect apple fruits for long periods and lavender extract for short periods as environmentally friendly thiophanatet.

 

Keywords: Plant extracts, fruit rot, apple, fungicides.

 

 



عداد الزوار / 5514028 /