بنان الشيخ "الكشف الجزيئي النوعي والكمي عن البروتينات الحيوانية والنباتية الداخلة في اللحوم المصنعة في الأسواق السورية"

الكشف الجزيئي النوعي والكمي عن البروتينات الحيوانية والنباتية الداخلة في اللحوم المصنعة في الأسواق السورية

الملخص

هدف البحث الى تحديد هوية اللحوم الداخلة في خلطات منتجات اللحوم المصنعة الموجودة في السوق السورية المحلية، للتحقق من مصداقية بطاقة البيان الخاصة بها من خلال تطبيق تقنية هضم ناتج تضخيم الدنا بأنزيمات قطع محددة (PCR-RFLP)، وكذلك الكشف عن فول الصويا والتحري عن وجود المواد المعدلة وراثياً فيها من خلال استثمار تقنيات الـ PCR. جمعت خمس وعشرون عينة من منتجات اللحوم المصنعة ولحوم معاملة حرارياً بشكل عشوائي، (بسطرمة، روستو، سلامي، نقانق، لانشون، هوت دوغ، كباب وشقف) في عام 2018. نفّذ البحث في مخابر الهيئة العامة التقانة الحيوية ومخابر كلية الهندسة الزراعية. تم تحديد نوع اللحوم الداخلة في العينات المدروسة من خلال تضخيم دنا جزء من المورثة الميتوكوندرية mt12SrDNA باستخدام بادئ عام، عوملت منتجات التضخيم بخمسة أنزيمات قطع من النمط الثاني ApoI، AluI، HhaI، MspI وBspTI وقورنت أنماط القطع الخاصة بالعينات مع أنماط القطع الخاصة بعينات مرجعية كشاهد ايجابي. تم الكشف عن وجود فول الصويا في منتجات اللحوم من خلال تضخيم مورثة اللكتين المميزة لفول الصويا. تم تحديد فيما إذا كان فول الصويا في العينات الإيجابية معدل وراثياً أم لا، من خلال استهداف سلاسل تنظيمية خاصة بمورثات التعديل الوراثي (35S promoter, NOS terminator ومن ثم التحري عن المورثة المعدلة وراثياً لمقاومة المبيدات والموجودة في فول الصويا المعدل وراثياً من النوع Roundup Ready Soybean (RR) من خلال تضخيم الـ CaMVi35S promoter. تم أيضاً تقدير نسبة البروتينات الكلية المنحلة. أظهرت النتائج أن سبعة عشر عينة كانت مطابقة لبطاقة البيان الخاصة بها، بينما كانت ثمان عينات غير مطابقة لبطاقة البيان الخاصة بها من حيث نوع اللحوم الداخلة في تصنيعها. كما أظهرت النتائج أن أحد عشر عينة كانت إيجابية لمورثة اللكتين ومتوافقة مع بطاقة البيان وأربع عينات كانت سلبية لمورثة اللكتين وغير متوافقة مع بطاقة البيان. كما أن عشر عينات كانت تحوي مواد معدلة وراثياً، ثلاث عينات منها تحوي فول الصويا من النوعRR .  تراوحت كمية البروتينات الكلية المنحلة في معظم العينات بين (1-1.3 ملغ/غ)، مما يعني أن هذه العينات تحوي نسب جيدة من اللحوم و/أو البروتينات النباتية. بينما تراوحت في ثلاث عينات بين (0.2-0.9 ملغ/غ) مما يعني أن هذه العينات تحوي الحد الأدنى من اللحوم والبروتينات النباتية. تعد تقنية PCR-RLFP رخيصة نسبياً ودقيقة وهي حساسة وسريعة مما يؤهلها كتقنية هامة وعملية لتحديد هوية ومنشأ أنواع اللحوم. كما أن استهداف مورثة اللكتين والـ CaMVi35S promoter معاً بطريقة الـ Duplex PCR قادرة بكفاءة على الكشف عن فول الصويا المعدل وراثياً لمقاومة المبيدات مما يوفر الوقت والتكلفة.

 

الكلمات المفتاحية: منتجات اللحوم المصنعة، بطاقة البيان، PCR-RFLP، فول الصويا، المواد المعدلة وراثياً، Duplex PCR، البروتين.

 


Quantitive and Qualitive Molecular Detection for Plant and Animal Proteins Used in Processed Meat in Syrian Markets

Abstract

This research aimed to identify meat species source in commercially processed meats in the local Syrian markets, imported and locally processed, and to evaluate the conformity with the actual ingredients and the stated food labels by applying PCR-RFLP technique, and to detect the presence of soybean and genetically modified organisms. Twenty-five samples of six different processed meat products (luncheon, sausage, pastrami, salami, rosto, hotdog), and cooked meat samples were randomly collected in 2018 and 2021. The research was conducted in the National Commission for Biotechnology laboratories. Meat species sources of the studied samples were identified by amplifying a segment of 12SrRNA using universal primers and then the amplification products were digested by applying five restriction enzymes of type II:  ApoI, AluI, HhaI, MspI & BspTI. The restriction patterns of the samples were compared with restriction patterns of reference samples served as positive controls. The presence of soybean in meat products was verified by amplifying lectin gene, soy-specific gene. It was determined whether the soybean in positive samples was genetically modified or not by targeting the regulatory sequences from transgenic organisms. And then the existence of EPSPS modified gene sequence, which is Roundup Ready Soybean- specific gene, was investigated by amplifying CaMVi35S promoter with 172bp band length. Total soluble proteins were also estimated. The results showed that seventeen samples were identical to their respective food labels in terms of meat species sources, while just eight samples were not identical to their respective food labels. Eleven samples were positive for the lectin gene and were identical to their respective food labels in terms of soybean presence, six of them had a label indicating the presence of a vegetable protein without specifying soybeans, and four samples were negative for the lectin gene and were not identical to their respective food labels. Also, ten samples contained genetically modified materials, seven samples contained genetically modified soybeans and three samples contained RR soybeans. The results demonstrated that total soluble proteins in most samples were between (1-1.3 mg/g), which means that these samples contain good amount of meat and/or vegetable proteins. While total soluble proteins in three samples were between (0.2-0.9 mg/g), which means that these samples contain minimal meat and vegetable proteins.

 

Keywords: Food label, Processed meat products, Soybean, Genetically modified organisms, Protein.

 



عداد الزوار / 5514053 /