أحمد كلثوم "دراسة الكفاءة الاقتصادية والإنتاجية لمحصول العنب في المنطقة الوسطى"

دراسة الكفاءة الاقتصادية والإنتاجية لمحصول العنب في المنطقة الوسطى

 

الملخص

هدف البحث إلى تحليل الكفاءة الاقتصادية والإنتاجية لمحصول العنب تحت الظروف المروية والبعلية في كل من محافظتي حمص وحماة، ودراسة تكاليف الإنتاج والعوائد لهذا المحصول، وتحديد الحجوم المحققة للكفاءة الاقتصادية والمعظمة للربح، وقياس مستوى الكفاءة الفنية والكفاءة التوزيعية، وتحديد العوامل الإنتاجية الرئيسية المؤثرة في الكفاءة الفنية، بالإضافة إلى الخصائص الاقتصادية والاجتماعية ومؤشرات الأداء لمُنتجي محصول العنب المؤثرة في عدم الكفاءة الفنية. تمت الدراسة بالاعتماد على عينة عشوائية طبقية مكونة من (377) مزارعاً سُحِبت من قرى المنطقة الوسطى للموسم الزراعي (2018 – 2019)، تَوَصل البحث إلى مجموعة من النتائج كان أبرزها، إن وسطي التكاليف الكلية لإنتاج محصول العنب المروي بلغ (269148.4) ل.س / دونم، بينما بلغ وسطي الربح المحقق (76451.5) ل.س / دونم، أما تكلفة 1كغ فكانت (350.5) ل.س، كما بلغ معامل الربحية بالقياس إلى رأس المال المستثمر (28.4%). أما بالنسبة لمحصول العنب البعلي فبلغ وسطي التكاليف الكلية ووسطي الربح (115803.4، 41696.5) ل.س / دونم وذلك على الترتيب، بحيث قُدِرت تكلفة الكغ بنحو (257.3) ل.س، ومعامل الربحية بالقياس إلى رأس المال المستثمر (36%)، وبالتالي فإن التقييم الاقتصادي لإنتاج محصول العنب في منطقة الدراسة يدل على أنه رابح خلال الفترة المدروسة. تم استخدام الدالة الحدودية العشوائية بطريقة الإمكان الأعظم (ML) في تقدير الكفاءة الفنية وتحديد العوامل المؤثرة في عدم الكفاءة، وقد تبين أن إنتاج محصول العنب المروي تأثر بمتغيرات (السماد الكيماوي، السماد العضوي وكمية مياه الري)، بينما تأثر نظيره البعلي بمتغيري (السماد الكيماوي، السماد العضوي)، أما بالنسبة لنموذج عدم الكفاءة الفنية فتأثر معنوياً وبشكل سلبي بكل من خبرة المُزَارع وطريقة الري عند مستوى دلالة (5%)، وبالتالي إيجاباً على الكفاءة الفنية للإنتاج. بالمقابل أثرت خبرة المُزارع وحجم الحيازة سلباً وعند مستوى دلالة (5%) في نموذج عدم الكفاءة في حالة العنب البعلي. واتضح أن متوسط الكفاءة الفنية لمَزَارع إنتاج العنب المروي في منطقة الدراسة بلغ (78%)، بينما للعنب البعلي (81%)، أي يوجد انخفاض في الكفاءة قدره (22- 19%) على الترتيب يعود إلى ضعف كفاءة استخدام مدخلات الإنتاج أو نتيجة تأثير خصائص المُزَارع والمزرعة. كما تم استخدام أسلوب الناتج الحدي في تقدير الكفاءة التوزيعية، إذ قُدِرت دالة الإنتاج بطريقة المربعات الصغرى العادية (OLS) باستخدام الانحدار التدريجي (Stepwise) للمتغيرات المؤثرة في إنتاج هذا المحصول، وأوضحت النتائج أن  مزارعي العينة لازالوا غير قادرين على تحقيق الربح الأعظمي، كون مستوى توزيع المدخلات من قبلهم دون المستوى المثالي. حيث يمكنهم الزيادة في استثمار كل من السماد الكيماوي والسماد العضوي ومياه الري في الكروم المروية، والسماد الكيماوي والعضوي في الكروم البعلية - حسب الإمكانيات المتاحة - إلى الحد الذي تتساوى عنده قيمة الناتج الحدي مع التكلفة الحدية لتلك المدخلات. وباستخدام النماذج القياسية الاقتصادية لدالة التكاليف الإنتاجية حُسِب وحُدِد الحجم المحقق للكفاءة الاقتصادية والذي بلغ (5611.3، 8387.2) كغ للعنب المروي والبعلي على الترتيب، أما الإنتاج المعظم للربح فبلغ  (6193.7، 8914.3) كغ للعنب المروي والبعلي على الترتيب، في حين بلغ الإنتاج الفعلي (4377.6، 6795) كغ للعنب المروي والبعلي على الترتيب، ومن خلال مقارنة هذه الحجوم مع متوسط الإنتاج الفعلي للمنطقة المدروسة وجِدَ أنه أقل بكثير من الحجم المعظم للربح، وأقل نسبياً من الحجم الأمثل.

 

الكلمات المفتاحية: التقييم الاقتصادي، تكاليف الإنتاج، معامل الربحية، الكفاءة الفنية، الإنتاج..

 


Study of Economic and Productivity Efficiency of Grape Crop in the Middle Region

Abstract

The research aimed to analyze the economic and production efficiency of the grape crop under irrigated and rain-fed conditions in both Homs and Hama governorates, study the production costs and returns for this crop, determine the volumes that achieve economic efficiency and profit maximization, measure the level of technical efficiency and distributional efficiency, and identify the main production factors affecting technical efficiency. In addition to the economic and social characteristics and performance indicators of grape producers affecting technical inefficiency. The study was conducted based on a stratified random sample of (377) farmers drawn from the villages of the central region for the agricultural season (2018 - 2019). The research reached a set of results, the most prominent of which was that the average total costs of producing the irrigated grape crop amounted to (269,148.4) SYP/dunum, while the average profit achieved was (76451.5) SYP/ dunum, while the cost of 1 kg was (350.5) SYP, and the profitability factor compared to the invested capital was (28.4%). As for the rain-fed grape crop, the average total costs and average profit reached (115803.4, 41696.5) SYP/dunum, respectively, so that the cost per kilogram was estimated at about (257.3) SYP, and the profitability factor compared to the invested capital (36%), and thus The economic evaluation of grape production in the study area indicates that it is profitable during the period studied. The random frontier function was used by the maximum likelihood (ML) method to estimate technical efficiency and determine the factors affecting inefficiency. It was found that the production of the irrigated grape crop was affected by the variables (chemical fertilizer, organic fertilizer and the amount of irrigation water), while its rain-fed counterpart was affected by the variables (chemical fertilizer). , organic fertilizer), as for the technical inefficiency model, it was significantly and negatively affected by both the farmer’s experience and the irrigation method at a significance level (5%), and thus positively on the technical efficiency of production. On the other hand, farmer experience and holding size had a negative effect at a significance level of (5%) in the inefficiency model in the case of rain-fed grapes. It became clear that the average technical efficiency of irrigated grape production farms in the study area reached (78%), while for rain-fed grapes (81%), that is, there is a decrease in efficiency of (19-22%), respectively, due to poor efficiency in using production inputs or as a result of the impact of Farmer and ranch characteristics. The marginal product method was also used to estimate distributional efficiency, as the production function was estimated using the ordinary least squares (OLS) method using stepwise regression for the variables affecting the production of this crop. The results showed that the farmers in the sample are still unable to achieve the maximum profit, since the level The distribution of inputs by them is suboptimal. They can increase the investment of chemical fertilizer, organic fertilizer, and irrigation water in irrigated vineyards, and chemical and organic fertilizer in rain-fed vineyards - according to available capabilities - to the extent that the value of the marginal output equals the marginal cost of those inputs. Using econometric models of the production cost function, the achieved volume of economic efficiency was calculated and determined, which amounted to (5611.3, 8387.2) kg for irrigated and rain-fed grapes, respectively. As for the profit-maximizing production, it amounted to (6193.7, 8914.3) kg for irrigated and rain-fed grapes, respectively, while the actual production amounted to (4377.6). (6795) kg for irrigated and rain-fed grapes, respectively. By comparing these sizes with the average actual production of the studied area, it was found that it is much less than the maximum profit size, and relatively less than the optimal size.

 

Keywords: Economic Evaluation, Production Costs, Profitability Factor, Technical Efficiency, Production.

 

 

 

 

 

 

 



عداد الزوار / 5514529 /