وسام مروان المطرود "تأثير المخصبات الحيوية (Mycorrhizae، Azotobacter، EM1) في نمو وإنتاجية نبات الباذنجان (Solanum melongena.L) الصنف الحمصي"

تأثير المخصبات الحيوية (Mycorrhizae، Azotobacter، EM1) في نمو وإنتاجية نبات الباذنجان (Solanum melongena.L) الصنف الحمصي

الملخص

تم تنفيذ التجربة في مزرعة أبي جرش خلال موسمي النمو (2022-2023 و 2023-2024)، كما تم إجراء التحاليل الكيميائية في مخابركلية الهندسة الزراعية - جامعة دمشق، بهدف دراسة تأثير بعض المخصبات الحيوية في نمو وإنتاجية ونوعية ثمارنبات الباذنجان (الصنف الحمصي). شملَ البحث على 17 معاملة: الشاهد (التسميد المعدني N155P85K75  كغ/هــ بحسب التوصية السمادية)، المعاملة بالمخصبات الحيوية الميكوريزا (10 غ/نبات)، الازوتوبكتر (10 مل/ل) و EM1 (4 مل/ل)  سواء بشكل مفرد أو بالتفاعل فيما بينها وبالتفاعل مع عدة مستويات من السماد المعدني(0، 25، 50% من التوصية السمادية)، صممت التجربة وفق التصميم العشوائي البسيط، كررت كل معاملة ثلاث مرات واحتوى كل مكرر على 10 نباتات. أظهرت النتائج زيادة في المؤشرات المورفولوجية والنوعية والإنتاجية عند تطبيق المخصبات الحيوية مع مستويات منخفضة من السماد المعدني. تفوقت معاملة التفاعل بين المخصبات الحيوية الثلاث مع السماد المعدني عند مستوى إضافة 50% على جميع المعاملات المدروسة حيث أعطت أفضل القيم للمؤشرات المروفولوجية (120.33سم، 80.33 ورقة/نبات، 176.7 سم2، 9.33 فرع/نبات، 1270 غ، 501.7 غ، 285 غ، 115.67 غ، 57.33 سم، 12 جذر/نبات لكل من طول النبات، عدد الأوراق، المساحة الورقية، عدد الأفرع، الوزن الرطب والجاف للمجموع الخضري، الوزن الرطب والجاف للمجموع الجذري، طول الجذور وعدد الجذور، على الترتيب)، والمؤشرات الفيزيولوجية والكيميائية للأوراق (72.26 %، 1.710 %، 0.62 %، 1.63%، 1.65 مغ/غ وزن رطب، 1.44 مغ/غ وزن رطب، 3.11 مغ/غ وزن رطب لكل من محتوى الماء النسبي، تركيز الأزوت والفوسفور والبوتاسيوم ومحتوى الكلوروفيل a، b والكلي، على الترتيب) ومؤشرات الإنتاجية (65.32 زهرة/نبات، 50 ثمرة/نبات، 76.53 %، 6.01 كغ/نبات، 16.82 كغ/م2 لعدد الأزهار، عدد الثمار، النسبة المئوية للعقد،  إنتاجية النبات والإنتاجية بالمتر المربع،  على الترتيب) ومؤشرات جودة الثمار (8.73 سم، 63.03 مم، 120 غ، 76.53 كغ/سم2، 4.57 مغ/100غ وزن رطب،  6% لكل من طول الثمرة وقطرها وصلابتها ووزنها ومحتوى الثمار من فيتامين C والمواد الصلبة الذائبة الكلية، على الترتيب) وذلك بالمقارنة مع الشاهد (90 سم، 60.33 ورقة/نبات، 130.7 سم2، 6 فرع/نبات، 742.7غ، 295.3 غ، 156.3 غ، 70.67 غ، 35.33 سم، 8 جذر/نبات،  72.26%، 1.710 %، 0.62 %، 1.63%، 1.65 مغ/غ ، 1.44 مغ/غ، 3.11 مغ/غ، 59.90 زهرة/نبات،  34 ثمرة/نبات، 56.73 %،  3.34 كغ/نبات، 9.35 كغ/م2، 7.57 سم، 45.80 مم، 98 غ، 56.73 كغ/سم2، 3.44 مغ/100غ وزن رطب، 4.8%، على الترتيب). بينت الدراسة أيضاً أن معاملة التفاعل بين المخصبات الحيوية الثلاث مع السماد المعدني عند مستوى إضافة 50% حققت عائداً اقتصادياً أعلى في وحدة المساحة مقارنة بالمعاملات الآخرى.

 

الكلمات المفتاحية: الباذنجان، الانتاجية، المخصب الحيوي، EM1، Mycorrhizae، Azotobacter.


Effect of bio fertilizers (Mycorrhizae, Azotobacter, EM1) on growth and productivity of eggplant (Solanum melongena. L) cv. Al-Homsi

Abstract

The experiment was carried out at Abu Jarash Farm during the seasons (2022-2023 and 2023-2024). The chemical analyses were conducted in the laboratories of the Faculty of Agricultural Engineering- Damascus University, to study the effect of some biofertilizers on the growth, productivity and quality of eggplant fruits (Al-Homsi variety). The research included 17 treatments: control (mineral fertilization N155P85K75 Kg/ha according to the chemical fertilizer recommendation), treatment with mycorrhizal (10 g/plant), azobacter (10 ml/l) and EM1 (4 ml/l) biofertilizers either individually or in combination with each other's and/ or  in interaction with several levels of mineral fertilizer (0, 25, 50% of the fertilizer recommendation), the experiment was designed according to a simple random design, each treatment was repeated three times and each replicate contained 10 plants. The results showed an increase in morphological, qualitative and productivity indicators when biofertilizers were applied with the low levels of mineral fertilizer. The interaction treatment between the three biofertilizers and mineral fertilizer at the 50% of addition level outperformed all studied treatments, as it gave the best values ​​for morphological indicators (120.33 cm, 80.33 leaves/plant, 176.7 cm2, 9.33 brunch/plant, 1270.7 g, 501.7 g, 285 g, 115.67 g, 57.33 cm, 12 root/plant for each of plant height, number of leaves and leaf area, number of brunches, wet weight of the vegetative group, dry weight of the vegetative group, wet weight of the root group, dry weight of the root group, number of roots, root length, respectively), physiological and chemical indicators of leaves (89.09 %, 1.840 %, 0.86 %, 1.73%, 2.20 mg/g, 1.82 mg/g, 4.03 mg/g for each relative water content, concentration of nitrogen, phosphorus, potassium, chlotophyll a, b and total content, respectively), productivity indicators (65.32 flowers/plant, 50 fruits/plant, 76.53 %, 6.01 kg/plant, 16.82 kg/m2 for number of flowers, number of fruits, percentage of set, plant productivity and productivity per square meter, respectively) and fruit quality indicators (8.73 cm, 63.03 mm, 120 g, 4.57 mg/100g wet weight, 6% for each of fruit length, diameter, weight,  fruit content of vitamin C and total soluble solids, respectively) compared to the control (90 cm, 60.33 leaves/plant, 130.7 cm2, 6 brunch/plant, 742.7 g, 295.3 g, 156.3 g, 70.67 g, 35.33 cm, 8 root/plant, 72.26 %, 1.710 %, 0.62 %, 1.63 %, 1.65 mg/g, 1.44 mg/g, 3.11 mg/g, 59.90 flowers/plant, 34 fruits/plant, 56.73 %, 3.34 kg/plant, 9.35 kg/m2, 7.57 cm, 45.80 mm, 98 g, 56.73 kg/cm2, 3.44 mg/100g wet weight, 4.8%, respectively). The study also showed that interaction treatment between the three biofertilizers and mineral fertilizer at the 50% of addition level achieved a higher economic return per unit area as compared other treatments.

Keywords: eggplant, productivity, biofertilizer, EM1, Mycorrhizae, Azotobacter.

 



عداد الزوار / 6964695 /