كنانه عمران "تأثير التسميد العضوي والمعدني في إنتاجية ونوعية ثمار البرتقال الفالنسيا"

الملخص


نفذ البحث في محطة سيانو لبحوث الحمضيات في جبلة التابعة إلى مركز البحوث العلمية الزراعية باللاذقية - الهيئة العامة للبحوث العلمية الزراعية - وزارة الزراعة والإصلاح الزراعي، خلال موسمي النمو 2018 و 2019 بدراسة العديد من الصفات المورفولوجية والإنتاجية والنوعية على صنف البرتقال فالنسيا   

(Citrus sinensis(L)Osb.- Valencia Orange)، مستخدمين  الأسمدة NPK، وأسمدة عضوية (مخلفات الأبقار، مخلفات الأغنام، زرق الدجاج)، وهيومات البوتاسيوم، بالإضافة لعناصر معدنية صغرى (الزنك، المنغنيز، البورون، الحديد) بهدف تحديد تأثير الأسمدة العضوية والمعدنية في إنتاجية ونوعية برتقال فالنسيا، وفي المحتوى الغذائي لأوراق برتقال فالنسيا، وعلى الخواص الكيميائية للتربة المزروعة بشجرة برتقال فالنسيا.

     أعطى تسميد أشجار صنف البرتقال فالنسيا بالسماد المعدني أو بأنواع مختلفة من الأسمدة االعضوية نتائج إيجابية جيدة بالمقارنة بالشاهد، وأن استعمال خلطة من السماد العضوي سواء كانت منفردة أو بالتفاعل مع NPK أو مع أحماض الهيوميك أو مع رش ورقي ببعض العناصر الصغرى كان له تأثير إيجابي معنوي في جميع المؤشرات المدروسة، وأهمها الإنتاجية حيث وصلت  94 كغ/شجرة لمعاملة خلطة السماد العضوي ومعاملة التفاعل بين NPK وخلطة السماد العضوي. 

كما أدت جميع الأسمدة المضافة على اختلاف أنواعها ومصادرها إلى زيادة متوسط وزن ثمرة البرتقال فالنسيا بالمقارنة مع معاملة الشاهد غير المعامل، وسجلت معاملة الخليط من الأسمدة العضوية(F) أفضلها حيث متوسط وزن الثمرة ( 258.45 غ).

وأدى استخدام التسماد العضوي على اختلاف مصادره إلى زيادة محتوى عصير ثمار البرتقال فالنسيا من المواد الصلبة الذائبة وخفض نسبة الحموضة الكلية القابلة للمعايرة بالمقارنة مع كل من الشاهد غير المعامل ومعاملات التسميد المعدني، وسجلت معاملة الخليط من الأسمدة العضوية ( (Fأفضل محتوى من المواد الصلبة الذائبة وأقل محتوى حموضة .

أعطت معاملات التسميد العضوي أعلى محتوى من فيتامين C وسجلت معاملة  الخليط من الأسمدة العضويةF (سماد بقري وغنم ودواجن) ومعاملة تفاعل الخليط مع هيومات البوتاسيوم( المعاملة I ) أفضل محتوى من الفيتامين.

حسّن استخدام  الأسمدة العضوية  منفردة أوكخلطة أوبالتفاعل مع NPK أو مع هيومات البوتاسيوم من الإنتاجية ونمو الفالنسيا كما زاد من محتوى الأوراق من العناصر المعدنية ومن مساحة الورقة، كما خفف استخدام  السماد العضوي  بشكل ملحوظ من تراكم النترات في ثمار الفالنسيا.

ننصح بتسميد بساتين برتقال فالنسيا بأنواع مختلفة من الأسمدة العضوية كخليط من (سماد بقر، غنم، زرق دواجن) وبالتفاعل مع هيومات البوتاسيوم لزيادة وزن الثمرة ورفع محتوى العصير من المواد الصلبة الذائبة وفيتامين C.

الكلمات المفتاحية: برتقال فالنسيا، أسمدة عضوية، أسمدة معدنية، إنتاج، نوعية الثمار

 

 


 

 

 

 

Abstract

The research was carried out at the Ciano Citrus Research Station in Jableh, which is affiliated to the Agricultural Scientific Research Center in Lattakia - the General Authority for Agricultural Scientific Research - Ministry of Agriculture and Agrarian Reform, during the 2018 and 2019 growing seasons by studying several morphological, productive and qualitative characteristics of the orange Valencia variety, using NPK fertilizers, organic fertilizers (cow manure, sheep manure, chicken manure), and potassium humate, in addition to trace mineral elements. The aim of the research was to determine the effect of organic and inorganic fertilizers on the productivity and quality of Valencia oranges, on the nutritional content of Valencia orange leaves, and on the chemical properties of soil cultivated with Valencia orange trees.

Fertilizing Valencia orange trees with mineral fertilizers or different types of organic fertilizers gave good positive results compared to the control, and the use of a mixture of organic fertilizers, whether alone or in interaction with NPK or with humic acids or with foliar spraying of some microelements, had a significant positive effect on all the studied indicators, the most important of which was the productivity, which reached 93.9 kg/tree for the treatment of the organic fertilizer mixture and the interaction treatment between NPK and the organic fertilizer mixture, Also all the added fertilizers of different types and sources increased the average weight of the Valencia orange fruit compared to the untreated control treatment.

The use of organic fertilization from different sources increased the soluble solids content of Valencia orange juice and reduced the total calibrated acidity ratio compared to both the untreated control and the mineral fertilization treatments. The treatment of the mixture of organic fertilizers (F) recorded the best soluble solids content and the lowest content Acidity.

The organic fertilization treatments gave the highest vitamin C content, and the reaction treatment between a mixture of organic fertilizers (cow, sheep and poultry manure) F and  with potassium humate (treatment I) recorded the best vitamin content.

The use of organic fertilizers alone, as a mixture, in interaction with NPK, or with potassium humate improved the productivity and growth of Valencia, increased the leaf content of mineral elements, and increased the leaf area. The use of organic fertilizer significantly reduced the accumulation of nitrates in Valencia fruits.

It was recommended that Valencia orange orchards be fertilized with different types of organic fertilizers such as a mixture of cow, sheep and poultry manure and in interaction with potassium humate to increase the weight of the fruit and raise the juice content of soluble solids and vitamin C

Key words: Valencia orange ,Organic Fertilizer,  Production, Quality of fruits.


 

 

 



عداد الزوار / 3899109 /